Hjelp, jeg rakk ikke lage en ukesoppsummering for uke 39! Og jeg som hadde som mål å få til en hver uke. Oh well. Det eneste som skjedde i uke 39 var at jeg hadde lanseringsfest for boka mi og hadde litt for mye å gjøre, så jeg hadde ikke akkurat blikket rettet utover den uka uansett. Men nå! Nå er det litt bedre.

Det går jo ikke an å ikke få med seg at godeste Donald Trump har fått seg en skikkelig smekk på lanken de siste dagene. Forskjellen fra alle de tidligere obskøne, diskrimerende, nedsettende og trakasseringene utsagnene han har kommet med er han denne gangen bokstavelig talt beskrev seksuelle overgrep. Smart, presidentkandidat. Smart. Det ser ut som at dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for partifellene, så vi får se da, hvordan det blir på neste presidentdebatt i morgen.

Og apropos presidentdebatt, har dere sett den første? Det er jo et rimelig interessant valg dette året, når ingen av presidentkandidatene scorer noe særlig høyt på hvor godt omdømme de har fra før, at amerikanerne føler det er et valg mellom pest eller kolera, og i tillegg er en av dem en kvinne. I debatten famler Trump noe helt ekstremt, mens Clinton får snakket om det Trump ikke kan snakke om (fordi han ikke har noen uttalt politikk): Nemlig politikk. I praksis.

Mens vi har Hillary på banen: At hun har stått i en shitstorm er ikke nytt. Hvorfor er hating Hillary en etablert sannhet borte i statene? The New Yorker har skrevet en artikkel om dette, og det interessante her at denne er skrevet i 1996. Tjue år siden. Hun kan neppe beskyldes for å ikke ha stamina, det er hvertfall sikkert.

Fra en type politikk til en litt annen type politikk: Mat er makt. Mat er faktisk makt, politikk, byråkrati og penger lenge før det er næring, bærekraftig, sunt og holdbart. Og dette er ikke nytt. Å tjene penger på mat har lenge betydd lobbyvirksomhet, markedsføring som ikke nødvendigvis har hold i forskning, og ikke minst: Dominans. Ta en titt på denne videoen.

Her hjemme har også det erkeblå statsbudsjettet blitt lagt frem. Miljømessig katastrofalt, som forventet. Hvorfor klarer vi ikke å løfte blikket og se lenger frem? Støtte innovasjon på ny, bærekraftig kraft istedet for å spy mer penger inn i kortsiktig olje? Legge ordentlig penger i ordentlig kollektivsatsning og fjerne bilene? Byrådet i Oslo planlegger å kutte mer klimegasser enn hva Regjeringen gjør i hele landet! Samtidig som  statsbudsjettet presenteres trår Parisavtalen i kraft, og vi basically ler den opp i trynet. Toppers.

Dette blir en veldig politisk ukesoppsummering ser jeg, så vi kan jo avslutte med to fine ting: En liten introduksjon til kinolivet i Kristiania, med fine bilder og det hele, i Dagsavisen. Kjenner du deg igjen?

Til slutt: En fin long-read fra NRK om hvorfor det er smart å lære kidsa koding. Burde være opplagt, men vi er visst ikke der helt enda.