miafrogner.no

Menu Close

Uka som gikk var nr 36

Hver gang jeg tenker noe ala herregud, som ukene flyr tenker jeg på Mamma. Kanskje mamma sa det mye da jeg var liten? Hun hadde hvertfall rett. For det er det de gjør. Flyr! Denne uka har hjemmet vært preget av den deilige høstforkjølelsen. Min av den varianten som bare ligger der sånn halvveis, frisk nok til å gå på jobb, for dårlig til å ha noe overskudd til noe som helst. For Øystein, den varianten som gjør en sengeliggende. Vel! Ny uke, nytt mot.

Denne uka som gikk har for eksempel vært preget av at Aftenposten tok et ørlite oppgjør med selveste Mark Zuckerberg. Det var en interessant dag å følge med på, saken nådde både The Guardian og andre utenlandske aviser. NRK Beta har oppsummert saken fint, for folk som ble litt svimle av hele greia. Det er en interessant og spennende problemstilling med så uhyre mange aspekt, og det er viktig at vi tar debatten – mens vi krysser fingra for at toget ikke har gått forlengst. Akkurat denne gangen synes jeg Aftenposten var kule, helt til det bikka over og de skrev en hyllestartikkel til seg selv. Noen ting er faktisk best sagt av andre enn en selv.

I forlengelsen av debatten som pågikk i Aftenposten, synes jeg Maren Sæbø skriver en betimelig kommentar, nemlig om pressefotografene. Bildet Facebook sensurerte var fra Vietnam-krigen, og gjennom all moderne tid har journalister, og spesielt fotografer, satt livene sine på spill for å kunne dokumentere og formidle hva som skjer i krigssoner. I dag er det nesten ingen redaksjoner som har fotografer i staben sin lenger. Det får konsekvenser. Jeg er enig med Sæbø når hun skriver …for oss som har jobbet med å få fram materiale fra en del områder få profesjonelle fotografer og journalister reiser til, vet at bilder og historier er nær umulig å få verifisert. Ofte, og spesielt i en krig, er det mye falsk informasjon, det er propaganda. Det trengs altså fortsatt at de som har journalistikk som jobb, er i felt. Kanskje mer enn noen gang.

Fra det ene til det andre: Sia har sluppet en ny musikkvideo, til låta The Greatest. Jeg synes ikke låta i seg selv er en av hennes beste, men musikkvideoene hennes holder utrolig høy kvalitet. Maddie Ziegler, som danset i både Chandelier, Elastic Hart  (ja, den med Shia LaBoeuf, vet du) og Cheap Thrills, er tilbake, og filmen med 49 dansere er visstnok en hyllest til de 49 som døde i angrepet i Orlando.

Fra film til TV: Har dere sett NRK-dokumentaren Pøbler? Vi så den en ettermiddag for et par uker siden, og den handler om en gjeng norske ungdommer som av ulike årsaker ikke har klart å følge det veldig normative skolesystemet vårt, men som vil få orden på livene sine igjen. Det viser sterke ungdom som sliter med både seg selv, andre mennesker og samfunnet av ulike årsaker, og jeg synes alle bør se den for å få et litt mer nyansert syn på de ungdommene mange har lett for å avfeie som nettopp pøbler.

Ikke en uke går forbi her uten at jeg snakker om miljø og klima. Denne ganske lange, men veldig gode saken fra The Guardian formidler interessant forskning på global oppvarming, og lurer på om ikke løsningen er rett under beina våre – i jorda. De mener nemlig at ved å gå bort fra industriell matproduksjon og tilbake til sånn det faktisk er meninga at det skal være, på naturens premisser, vil vi løse mye som vil gjøre veien mot togradersmålet uhorvelig mye lettere. Spørsmålet er bare: Hvordan få med næringa på det?