miafrogner.no

Menu Close

Når motemennesker skal spise seg pene med vegetarmat

På fronten av VG kan du i dag lese saken med tittelen “Sluttet å spise kjøtt i en måned – dette skjedde”. Et lite symbol i et hjørne viser at dette er en minmote.no-sak.

Wait a minute. Mote? Sluttet å spise kjøtt? Hva er koblinga her, kan du kanskje lure på. Det lurte hvertfall jeg på, og ikke veldig overraskende har minmote.no forstått at saker om vegetarkost trender og drar klikk for tiden, og hengt seg på kjøret. Vinklingen?

Spis deg pen med vegetarkost.

Journalist Thea Roll Rakeng har åpenbart hatt det veldig vanskelig i januar. Den aller første setningen i saken er at dette var et veldig mye mer ambisiøst prosjekt enn hun hadde trodd. Hva med mormors kjøttsuppe? Ånei, ånei, ånei. Thea Roll Rakeng måtte dessverre spytte ut en skinkebit hun stappa i kjeften da hun glemte seg bort mens hun lagde pizza til kjæresten (som tydeligvis ikke var med på prosjektet).

For meg, som har vært vegetarianer, og nå veganer, i 13 år, rykker det litt i sjela når jeg ser at hun skal spise vegetarisk, men gafler innpå fisk. La oss ha det klart først som sist: Spiser du fisk er du pescetarianer. Vegetarianere spiser verken fisk, kylling eller rødt kjøtt. Veganere spiser heller ikke egg, melkeprodukter eller andre råvarer som stammer fra dyrehold.

Endelig er siste helg her, men hva i h****** skal jeg spise? Føler livet mitt er fattigere uten kjøtt. Har fått den største kvisen på lenge (tilfeldig?) og går på en smell på McDonalds natt til søndag hvor jeg riktignok ber om McFish, men får McChicken. Spiser den med god samvittighet og benytter samtidig anledningen til å smake på kjærestens doble cheeseburger. Nå er jeg mildt sagt fucked.

Stakkars Thea Roll Rakeng. Hun er mildt sagt fucked.

Vet du hva, Thea Roll Rakeng. Folk som velger å redusere eller kutte ut animalske produkter fra kostholdet sitt, gjør det ikke for å spise seg pen. Vi gjør det heller ikke for å skrive sak om det som kan dra klikk fra fronten på VG.no. Vi gjør det ikke for å gå på en smell på fylla, selv om det sikkert har skjedd både en og to ganger for flere av oss. Vet du hvorfor vi gjør det?

Vi gjør det fordi vi har forstått at det er på tide at vi, som mennesker, løfter blikket og ser lenger enn oss selv. Vi gjør det fordi vi har forstått at vi, som mennesker, ikke trenger å avle, masseprodusere og bedrive nedverdigende dyrehold for å bli mette. Vi gjør det fordi vi, som mennesker, har forstått at for å faktisk skape endringer der ute i verden trengs det endring her hjemme i hverdagen, hver eneste dag. Vi har forstått at om vi skal klare å nå togradersmålet betyr det at alle må ta i et tak, og det å kutte ut kjøtt fra kostholdet er noe av det viktigste, og enkleste, vi i den sammenhengen vi kan gjøre. Og vi har forstått at om vi kutter ut noe fra kostholdet vårt, er det uhyre viktig å lære seg hva næring faktisk er. På den måten slipper vi å spise blomkålsuppe og kjedelig salat på repeat.

Det du har brukt som motivasjon, renere hud og blankere hår, det er for oss en bonus. En konsekvens av noen valg vi har tatt og står for. Et resultat av at kroppen vår har det bedre. Ikke bare en måned, men hver dag, hver uke, hver eneste måned, år etter år. Det finnes mengde på mengde med mennesker som kan fortelle deg hvordan de har opplevd at kroppen, psyken, håret og neglene har forandret seg til det bedre etter at de sluttet å spise kjøtt, men vet du hva? Jeg tror ingen av dem vil kunne fortelle deg at det var derfor de slutta å spise kjøtt.

Thea Roll Rakeng, jeg synes ikke det er rart at du sprakk. Jeg synes ikke det er rart at du cravet kjøtt i fylla, eller syntes synd på deg selv der du sto og stekte entrecote til familien din. Du hadde nemlig et prosjekt som kun handlet om deg selv, som var egoistisk fundamentert, og de prosjektene, de kan ofte være veldig mye vanskeligere å holde seg til, enn de som handler om det som er utenfor. Det som er større enn deg selv. Det som angår oss alle.

Så, Thea Roll Rakeng. Neste gang du vil dra klikk fra fronten på VG, foreslår at jeg du allierer deg med noen som veit hva de snakker om når de snakker om vegetarisk eller vegansk mat. Da kan det hende at prosjektet ditt får en litt annen tone, og kanskje, bare kanskje, du også klarer å inspirere noen til å ta noen valg som ikke bare angår dem selv, istedet for å bruke din plass i media til å skape et skremselsbilde om hvor innmari vanskelig det er. Det kan ha så mye større betydning enn ditt nåværende prosjekt, hvor du bidrar til både økt kroppsfokus og misforstått vegetarianisme.

PS. Suppeskåla på bildet er en pho, og inneholder en hjemmelaget, vegansk suppe, med all næring du trenger i et måltid. Dessuten er den så god at jeg tør påstå at du kunne spist den hver dag, istedet for blomkålsuppe, uten å gå lei.