Fortell meg, for jeg lurer, jeg lurer oppriktig, og jeg spør deg som sitter i stolen eller sofaen din hjemme og har en pelskåpe hengende i et skap, eller en dusk på en lue, noe du tar på deg når du skal gå ut om morgenen og ikke vil fryse, du pakker deg inn, og jeg vil at du skal tenke på hvordan du skal svare meg når jeg spør;

Bilde fra en norsk pelsfarm (2010). Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge

Fortell meg hvordan pelsen din er verdt det, når du ser blikket til denne valpen, som aldri skal få se gress, åker, skog, trær, aldri lukte ordentlig frisk luft, at vinden snur, at det er noen rett rundt svingen. Fortell meg hvordan pelsen din er verdt det, når dette dyret, like mye verdt som hunden din, et individ den også, må leve hele livet sitt i dette buret for at du skal ikke fryse, eller føle deg fin?

9094124061_5258f227ce_o

Fortell meg hvordan pelsen din er verdt det, når du vet, for jeg vet at du vet, at mink i fangenskap lever altfor, altfor, altfor trangt, og derfor går løs på hverandre. Ikke fordi de er onde, men fordi det bokstavelig talt klikker for dem, som det hadde gjort for deg, om det hadde vært du som hadde blitt sperret inne i et bøttekott sammen med noen andre. fortell meg hvordan pelsen din er verdt det, når du vet at sømmene i den er kuttet for å unngå de blodige bittkantene fra nakken til minken?

Rev med øyebetennelse
Fortell meg hvordan du mener pelsen din er verdt at dyret pelsen egentlig hører til ikke får ha blikket sitt i fred for betennelser som oppstår der den sitter i nettingburet sitt, med poter mot metall istedet for gress. Tenker du at den trenger vel ikke å se, den har jo uansett ikke noe å feste blikket på?

Død rev i bur

Fortell meg hvordan pelsen din er verdt at revevalper dør uten å ha hatt potene på noe annet enn nettinggulv, som skjærer seg gjennom potene, de myke, mykeste potene som er ment til å liste seg på skogbunnen, lydløst, ikke ment for metall. Fortell meg hvordan det er verdt det at en liten valp dør i fangenskap, tenker du at det er greit, den skulle jo ha dødd og blitt til pels uansett, tenker du sånn?

Rev med haleskade

Fortell meg hvordan pelsen din er verdt det etter å ha sett på revens blikk i ti, femten, nei vent, hold i tjue tredve førti sekunder, bare hold blikket dens og fortell meg etterpå hvordan i helvette det er verdt det. Hvordan er det verdt at dette dyret må føle det den føler og kjenne det den kjenner i hele sitt liv, at dette blikket skal finnes, for at du skal gå med pels?

Død revemor med valper i bur

Fortell meg at det er verdt det mens du ser på denne valpen, som sitter innerst i et hjørne mens dens døde mor ligger ved siden av.

Jeg tror at du egentlig vet, at du egentlig forstår, at vi skal slutte med dette, at de over 200 pelsdyrfarmene som fortsatt finnes i landet ikke har noe her å gjøre, vi har kommet lenger, vi har skjønt mer, vi har skjønt at dyrene ikke tilhører oss i nettingbur, de tilhører naturen, og naturen tilhører dem. Vi har skjønt at vi kan holde oss varme på andre måter, og vi har vel skjønt, at dette er barbari? Fortell meg hvordan du mener at pelsen din er verdt det, for jeg forstår deg ikke. Jeg forstår deg ikke.


Si nei til pels. Nettverk for dyrs frihet har i åresvis kjempet for å dokumentere tilstandene på norske pelsdyrfarmer. Nå blir de saksøkt av næringa. Du kan hjelpe dem ved å vippse til 91883, og gjennom å besøke og dele Pelsvarslerne.no.


NRK Brennpunkt: Pels (9.12.2014)

Stopp kneblingen av pelsdyrvarslene (Nettverk for dyrs frihet FB, 19.2.2016)

Revevalp i bur (Nettverk for dyrs frihet FB, 26.2.17)

Alle foto: Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet