miafrogner.no

Menu Close

Dette gjør meg forbanna

2014, Hemsedal.

Tre menn doper ned en 18 år gammel jente de møter for første gang med MDMA og kokain, og voldtar henne etter tur.  Det ble tatt bilder.

To av mennene har samboer, er forlovet, har små barn. De drikker tett hele helgen, på guttetur. Tar MDMA, kokain, røyker hasj. Møter attenåringen på en bar, inviterer henne på nach. Drikker, doper. Voldtar. Hele natten. Alle tre. Noen ganger en og en, noen ganger sammen. På to forskjellige steder.

Nå nettopp ble alle tre frikjent for gjengvoldtekt i lagmannsretten, etter å ha først blitt knusende dømt i tingretten – og anket saken.

I dommen står det: “Flertallet finner det videre bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte var klar over at jenta ikke var i stand til å motsette seg de seksuelle handlingene og at de opptrådte forsettlig.”

Les dette en gang til. De tre voksne mennene var fullstendig klar over at jenta ikke var bevisst nok til å motsette seg deres handlinger. Det inkluderer sannsynligvis det å si nei.

Fordi fagdommerne satt juryens frifinnelse tilside, ble dette en meddommersak. Da er det slik at det må være en viss overvekt for å bli dømt skyldig, og her var det meddommerne, selv i mindretall, som var ansvarlige for frikjennelsen. De mener at “det ikke var tilstrekkelig bevist at jenta opptrådte på en slik måte at de tiltalte hadde grunn til å tro at hun var ute av stand til å motsette seg de seksuelle handlingene”.

En gang til. Meddommerne ser altså bort fra at det i dommen står at overgriperne var klar over at hun var ute av stand til å motsette seg deres handlinger. Allikevel er ikke det nok bevis.

Og dette gjør meg forbanna. Denne holdningen om at vi jenter må oppføre oss på en måte som gjør at det er hevet over enhver tvil at vi ikke vil at tre voksne menn skal ha sex med oss mens vi er neddopet av dop de samme mennene har gitt til oss første kvelden vi møter dem. 

Hvis ei jente ikke er i stand til å si nei, så betyr det hvertfall ikke ja.

Vet du hvem meddommerne er? Det er deg og meg. Mannen i gata. Både i tingretten og lagmannsretten erkjente mennene å ha dopet ned og hatt sex med jenta. Hun var så neddopet at mengden kunne vært skadelig, og allikevel mener meddommerne at dette var frivillig nok. At det ikke er nok som beviser at hun ikke sa nei. Ikke at hun heller sa ja, men hun har ikke sagt nok nei. 

Fagfolk sier at hun er så skadet av hendelsen at personligheten hennes er forandret for alltid. Av skader som psykiateren som vitnet i saken, sier ikke kan komme av noe annet enn et alvorlig traume. 18 år gammel, sterk PTSD, gruppevoldtatt som attenåring mens hun var på ferie med mor og søster.

Om hun bare var med på fest, tok dop, drakk, hadde orgie og angret seg, vil noen garantert spørre.

“Psykologspesialist Holstad mener at man ikke ville sett en slik grad av funksjonssvikt dersom D bare hadde vært med på noe som hun i ettertid angrer på.”

Dette gjør meg forbanna.

Dette gjør meg også forbanna: En taxisjåfør som i politiavhør sier «jenta hadde absolutt ingen kontakt med livet» gjør ikke noe annet enn å ta betalt og kjøre videre. Stopp da mann! Still spørsmål! Ta ansvaret ditt! Tre voksne menn bærer en døddrukken tenåring over skuldrene, du ser at hun ikke er ved bevissthet og du kjører videre?

Journalisten i Hallingdølen som har fulgt saken fra 2014 og frem til nå, har skrevet en kommentar til den siste saken. Det har jeg ikke sett før, og det synes jeg sier noe viktig. Han skriver:

Samtidig er det slik i vårt rettssamfunn at ingen er skuldig før dei er dømt. I dette tilfellet er dommen så hårfin som det går an. Mennene er frifunne av sine likemenn, meddommarane. Dei juridiske dommarane ville dømme dei. Men saka reiser likevel fleire spørsmål, og den gir grunn til ettertanke. Ikkje minst fordi tenåringsjenta som gjorde eit så sterkt inntrykk i retten sit tilbake som den tapande parten. Ho vart ikkje trudd – eller var det slik at det ho opplevde i «Harryhytta» og campingvogna i Hemsedal ikkje var noko å ta på veg for? Er dette ein åtferd me skal applaudere? Etter å ha jobba med retts – og krimsaker i pressa i over 40 år kjenner eg berre at denne saka gjer noko med meg …

Denne saken gjør meg bunnløs fortvilet. Og forbanna.

Er dette patriarkatet i praksis? Unge jenter må insistere på et nei før det er et nei? Å være så dopa at du ikke klarer å røre på deg og å si nei er det samme som å si ja? Hvor kommer setningen “hun ville det sikkert” inn her? Hadde hun på seg kort skjørt også, eller? Fy faen.

Dette er rettsvesenet vårt i praksis.

I alle kommuner kan du melde deg som meddommer. Gjør det.


Edit 040816: Jenta i denne saken står frem i media i dag. Det tar jeg av meg hatten for. Så utrolig tøft gjort.

Edit 050816: Aksel Braanen Sterri har skrevet kommentaren “Voldtekt eller bare sex?”, med en grundig gjennomgang av rettsprosessen. Verdt å lese.


050816: Jeg har, etter å ha tenkt meg godt om, stengt kommentarfeltet for videre diskusjon. Slik jeg anser det gikk retorikken i sirkel, og lite nytt ble tilført diskusjonen. I tillegg synes jeg det er synd at når en først vil involvere seg i en debatt om en aktuell sak, ikke setter seg ordentlig inn i saken (dommen), og/eller deltar med subjektiv synsing og argumenter som beviselig er feil jamfør fagpersoner som har vært vitner i rettssaken. Jeg kommer ikke til å diskutere denne saken spesifikt på nytt, men jeg kommer til å fortsette å skrive om tematikken rundt hvordan vi som samfunn anser, behandler og ikke minst snakker om overgrep og voldtekt. For vi har en jobb å gjøre. Kommentarer angående dette blogginnlegget som legges igjen i andre, ikke-relevante innlegg vil ikke godkjennes eller publiseres.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg aldri i min villeste fantasi kunne forespeilet responsen som har kommet på dette innlegget. Det er i skrivende stund, 15.45, lest hele 85 000 ganger og har et sosiale medier-engasjement på over 17 00, inkludert ca 2 500 delinger. En forkortet versjon er også publisert i dagens Klassekampen. Det er intet annet enn overveldende, og jeg tar det som tegn på at vi samlet vil fortsette å sette ord på, diskutere, og løfte problematikken rundt overgrepssaker i Norge. Tusen takk til alle som har deltatt konstruktivt i diskusjonen.