miafrogner.no

Menu Close

Bra damer: Shirley Chisholm, Jane Jacobs og Cecilie Thoresen Krog

I en verden hvor det er omtrent like mange kvinner som menn, har det gjennom altfor mange år vært mennene vi har snakket mest om. Og at de har snakket mest. Dere vet like godt som meg at dette er på vei til å forandre seg, og det er mange sterke kvinnestemmer i vårt samfunn, offentlige ordskifte, politikk og litteraturen. Enda er det plass – og behov for – mange fler, men jeg synes også det er viktig å huske på de som kom før oss. De som banet vei. De som har vært med for å sørge for at vi kan gjøre det vi kan. At likestillingen nærmer seg, hvertfall i enkelte deler av verden. Dette er derfor noen bra damer fra gamle dager som kanskje ikke alle har hørt om – men som alle burde vite om.

Lenge før Barack Obama var den første afro-amerikanske presidenten og lenge før Hillary Clinton var den første kvinnelige, nominerte presidentkandidaten, fantes Shirley Chisholm. Hun var både kvinne og afro-amerikaner. Og hun stilte til valg som presidentkandidat. I 1968 var hun første afro-amerikanske kvinne i Kongressen, og i 1972 stilte hun altså til valg som presidentkandidat. Guts, intelligens og streetsmart er vel bare forordet. Les om Shirley Chisholm hos BBC eller Smithsonian. Hvorfor hun stilte som presidentkandidat? “I stand before you today, to repudiate the ridiculous notion that the American people will not vote for qualified candidates, simply because he is not white or because she is not a male. I do not believe that in 1972, the great majority of Americans will continue to harbour such narrow and petty prejudice.” Som sagt, guts.

Shirley_Chisholm_NYWTS

Shirley Chisholm ser på politiske analyser, 1965. Foto: Wikimedia Commons

I år er det 100 år siden Jane Jacobs ble født. Her snakker vi aktivist, dere. Jane Jacobs var en av de fremste kritikerne og aktivistene når det gjelder byutvikling, som jobbet iherdig for at byen også skulle være tilrettelagt for de som faktisk bor i den. I 1961 skrev hun boken The Life And Death Of American Cities, hvor hun kritiserer 1950-tallets byplanlegging for å være bysamfunnets største skade. Sosiologen Saskia Sassen har skrevet en fin tekst i The Guardian om sitt første møte med Jane Jacobs.

janejacobs

Jane Jacobs i protestaksjon mot nedleggelsen av Penn Station i New York.

Her hjemme er det i disse dager studiestart, og de fleste jenter som studerer tar det nok for gitt at de har rett på en studieplass. Det er det bra at vi gjør, men det har jo ikke alltid vært sånn. Cecilie Thoresen Krog var første kvinne til å både ta examen artium og første kvinnelige student i norge, immatrikulert ved Universitetet i Oslo i 1882. 1882! Det er 71 år etter UIO ble grunnlagt, og faktisk to år før kvinner egentlig hadde lov til å studere der. Dama var selvfølgelig også kvinnesaksforkjemper, og var med å stifte forløperen til Norsk Kvinnesaksforening og Kvinnestemmerettsforeningen. På privaten gifta hun seg med broren til kvinnesaksforkjemperen Gina Krog, men selvom han var progressiv nok til å la kona beholde pikenavnet som mellomnavn, måtte hun avbryte studiene fordi hun fikk barn. Eller som hun selv sa: “Jeg hadde vistnok altid tenkt mig, at jeg skulde komme til at gifte mig, men jeg troede, man kunde studere ligegodt, fordi om man hadde smaa barn. Men det slog ikke til. Mine barn optog mig uhyre, da de var smaa.” God studietid, kvinns – og nikk en takk til Cecilie og Gina på veien. De har brøyta mye vei.

standard_krog