miafrogner.no

Menu Close

Uka som gikk var nr 28

Den siste uka som har gått har for meg dreid seg om sterke kvinner. Tøffe damer som utretter. Som har en stemme, og som bruker den. Som tør å stå for noe, som bruker tiden, energien og kreftene sine på å gjøre verden til et romsligere, riktigere og bedre sted.

Denne uka, i går, døde Thea Steen av livmorhalskreft. Hun var fire år yngre enn meg. Hun brukte sykdommen sin på å skape bevissthet rundt sykdommen hun selv kjempet mot, og å ha den type kraft i seg, når hun står midt oppe i det selv, er noe jeg ikke har ord for å beskrive. Hun fikk en velfortjent hederspris av Kreftforeningen tidligere i vår, men viktigst av alt: Hun fikk over 6000 jenter til å sjekke seg gjennom #sjekkdeg-kampanjen sammen med Det Nye. Det er helt ufattelig trist at hun ikke overlevde kreften, og jeg tenker så veldig på alle som hadde henne i livet sitt, og Guro spesielt. Jenter – sjekk dere.

I andre deler av verden finnes det også sterke kvinner, som også bruker stemmen sin.

Jennifer Aniston har svart tabloidpressen. I årevis har de jaktet henne, spesielt med tanke på graviditet, for hva er vel en godt etablert hollywoodskuespiller om hun ikke er gravid? Jo, hun er visst ulykkelig, tjukk, på vei til å bli skilt, you name it. Aniston så seg lei, og skrev et innlegg i The Huffington Post, som er veldig bra, og veldig spot on: “The sheer amount of resources being spent right now by press trying to simply uncover whether or not I am pregnant (for the bajillionth time… but who’s counting) points to the perpetuation of this notion that women are somehow incomplete, unsuccessful, or unhappy if they’re not married with children”. Seriøst, verden – er det ikke på tide å forlate disse eldgamle, utdaterte forestillingene? Aniston avslutter slik, og jeg sier meg enig: “Let’s make that decision consciously, outside of the tabloid noise. We don’t need to be married or mothers to be complete. We get to determine our own “happily ever after” for ourselves.”

Flere rå damer denne uka, nemlig Scarlet Johansson. Hun er jo alltid rå, men måten hun ikke aksepterer å bli stilt spørsmål om undertøy når hun blir intervjuet om sin siste film, er intet mindre enn rå. Det som også er rått, er hvordan Jeremy Renner som sitter ved siden av vet nøyaktig hva som kommer til å skje idet spørsmål blir stilt. Boom!

Her hjemme er endelig Sunn Fornuft-plakaten lansert. Noen kritiserer den og mener at alle må få blogge det de vil, mens fagfolk som Finn Skårderud, som har vært med å utvikle den, sier det fint når han tar for seg blogging som fenomen: “Det kan oppstå et etisk underskudd om man blogger etter parolen: Jeg skriver det jeg vil, så får de sårbare heller la være å lese”. Å skrive kan være terapeutisk for mange, men det kan samtidig være destruktivt for mottageren, og avsenderen må være seg selv bevisst – og ta det ansvaret det medfører.

Kristin Gjelsvik, aka Styleconnection, skrev også en fin kommentar i Aftenposten i forbindelse med Sunn Fornuft-plakaten, og jeg synes hun sier det bra når hun sier “Jeg ønsker å ligne på mamma, og jeg vil ha et ansikt som lever.” Hun tar også et oppgjør med sine med-bloggere som fronter plastisk kirurgi som løsning for unge lesere, og mener at det er på tide å gjøre bloggebransjen hakket mer moralsk ansvarlig. I agree.